Wortelen
Eigenlijk zaai ik ieder jaar alleen maar winterwortelen.
Deze winterwortelen vind ik zoeter van smaak dan de zomerwortelen.
Wortelen zaai ik altijd in combinatie met uien.
De uien houden de wortelvliegen weg.
Voor het zaaien maak ik de grond met de hark gelijk.
Dan maak de grond wat vochtig en maak met een
lange lat een gleuf in de grond door de lat iets in de grond te duwen.
Hierdoor heb ik een mooie strakke gleuf.
De volgende gleuf maak ik met een tussenruimte van ± 20 cm.
Zo maak ik verschillende gleuven naast elkaar.
In de buitenste rijen en in de binnenste rij zet ik elke 10 cm. een uitje neer.
Dit doe ik bewust tegen de wortelvlieg.
Nadat ik alle uitjes uitgepoot heb zaai ik in de andere gleuven heel dun de winterwortelen.
Het wortelzaad meng ik door wat zand wat ik daarna in de gleuven strooi.
Dan moet ik nog even alle gleuven dicht maken en de natuur kan zijn gang gaan.
Tussen de zaai- en oogsttijd van winterwortelen zit ± 5 maanden.
Doordat een winterwortel veel ruimte nodig heeft begin ik na 2½ maand de wortels uit te dunnen.
Na deze groeitijd hebben veel wortels de lengte en dikte van zomerwortelen dus de uitgedunde wortels kan ik gewoon eten.
Ik snijd de wortelen met uien gelijk in stukjes en doe ze zo in de diepvries voor hutspot.
De overige wortelen kuil ik in in plastic bakken.
In deze bakken doe ik wat droge grond gemengd met droog zand.
Dan leg ik de wortelen op de grondlaag en over de wortelen doe ik weer een laag gemengde grond.
Zo stapel ik de wortelen laag voor laag in de plastic bak.
Zodra de bak vol is doe ik er horregaas overheen tegen de muizen en zet de bak in een hoek in de kas.
Met 3 van deze bakken kom ik de winter wel weer door met mijn wortelen.