Kapucijners
Kapucijners zaai ik altijd langs een 1.20 m. hoog hek.
Soms alleen maar ook weleens samen met de doperwten.
Ik sla al vroeg de palen in de grond om daarna het gaas te spannen.
Ik heb verschillende hekken naast elkaar staan en deze hekken verbind ik met elkaar met bogen van elektrische pvc buizen waar ik een net overheen kan doen zodat de vogels er niet bij kunnen.
Kapucijners zaai ik, als het weer het toelaat, al vroeg.
De bonen leg ik een nacht in een schaal water zodat ze zich vol kunnen zuigen en het velletje wat zachter wordt.
Langs het hek maak ik aan allebei de kanten een gleuf in de grond waar ik om de 4 á 5 cm. een boon leg.
Daarna maak ik de gleuf dicht geef wat water en leg er “iets” op.
Dit “iets” kan van alles zijn.
Stukjes plastic, vitrage of takjes net wat er op voorhand is.
Doe ik dit niet dan gaan de vogels met mijn kapucijners aan de haal.
Zijn de kapucijners ± 40 cm. hoog dan bind ik ze tegen het hek op zodat de wind er geen vat op kan hebben.
Dit opbinden doe ik later nog een keer.
Tussen de zaai- en oogsttijd zit 3½ maand.
Ik begin met plukken onderaan en steeds meer naar boven toe.
De beste manier om te plukken is met steeltje en al zodat er geen energie meer naar het steeltje hoef te gaan.
Deze energie gebruikt de plant nu voor de nieuwe kapucijners.
De hele oogsttijd is ± 3 á 4 weken.
Kapucijners die te dik zijn geworden rijg ik aan een draad en hang dit drogen voor het volgend jaar om daarmee te kunnen zaaien.
De planten die ik met rust gelaten heb hang ik onderste boven zodat de bonen goed kunnen drogen.
Zo is de cirkel weer rond met mijn kapucijnenzaadjes.