carolinasgroentetuin carolinasgroentetuin carolinasgroentetuin

April 2014

1 april: Het was echt heerlijk op de tuin.
Ik ben er dus wel geweest maar niet veel gedaan.
2 april: Ik ben vandaag de hele dag bezig geweest met neusjes en ontkiemde neusjes op te beuren.
Vanavond of morgenavond wordt mijn tuin gefreesd en dan heb ik in ieder geval (voorlopig) geen last meer van deze neusjes.
Het is een ramp dit jaar met die dingen. Je draait je om en ze zijn weer terug.
3 april: Vanavond komen ze frezen. Vandaag heb ik mijn bramenbed schoongemaakt. Onder de bramen heb ik nog wat aardbeienstekjes staan die ik ook gelijk schoongemaakt heb.
Daarna heb ik in kas 1 en 2 en de tuinbonen water gegeven en de slangen van mijn aardbeienbed aangesloten aan de regenton, de kraan opengezet dus de aardbeien hebben ook water.
4 april: Hoera mijn tuin is gefreesd.
In de platte bak heb ik lage doperwten gelegd.
Ook heb ik naast mijn tuinbonenbed een lange strook worteldoek met daarboven op loopplanken neergelegd en daarna begonnen met 1 hek neer te zetten voor mijn capucijners.
5 april: Naast mijn eerste hek heb ik nu mijn tweede hek voor de capucijners geplaats.
Deze twee hekken moet ik nog met bogen met elkaar verbinden.
Over deze bogen komt later een net te liggen om de vogels tegen te houden.
Daarna ben ik begonnen om mijn potten voor mijn aardappelen neer te zetten. Ik heb bij lange na niet genoeg potten voor al mijn aardappelen met het gevolg dat mijn late aardappelen in potten gaat en mijn vroege aardappelen gewoon in de grond.
7 april: Een bewolkte dag met af en toe een regenbui.
Ik heb in kas 1 links mijn blumat uitgezet en bij kas 2 de hoek waar de bloempotten stonden schoongeveegd.
Zodra het weer droog was heb ik een mooi looppad van worteldoek met daarop pallets langs mijn aardappelpotten gemaakt zodat ik aan beide zijde van de potten kon werken.
De Bildstar aardappelen zitten dus nu in de pot. Ook weer klaar.
Nu die andere nog in de grond. Mijn tuinbonen met METROP Calgreen gespoten zodat ik mijn planten mooi en stevig worden en voor een mooie stevige bloemaanzet.
8 april: De hele dag flinke buien en veel wind. Ik ben even langs de tuin geweest om te kijken wat de regen met de grond heeft gedaan.
Zodra het droog is kan ik en mijn medetuiniers de grond helemaal fijn harken. Dat is toch wel weer het voordeel van een regenbui op kleigrond.
9 april: Vandaag zijn de capucijners de grond ingegaan.
Verder heb ik mijn aardbeienbed geschoffeld, water gegeven in de kassen en toen weer snel, voor de bui, weer naar huis.
18 april: We zijn er een weekje tussenuit geweest. Vanmiddag kon ik mijn nieuwsgierigheid niet onderdrukken en ben op de tuin wezen kijken.
Nou, behalve het onkruid 'lekker' doorgroeit komen ook de op 27 maart gelegde tuinbonen, de op 4 april gelegde doperwten en mijn wortelen op.
Er komen bloemen in mijn tuinbonen dus ik het ze nog een keer met METROP Calgreen gespoten. Zodra er vruchtvorming (bonen) aankomen dan spuit ik niet meer.
Ik heb in de kassen even wat water gegeven en toen naar huis met het idee dat er morgen weer een dag komt om onkruid te wieden.
19 april: Vanmorgen de tuinbonen getopt, alle gepootte of gezaaide bedden schoongemaakt. Was niet zoveel onkruid maar bijhouden is een must. Daarna heb ik de aardbeien, waar al bloem in komt, gespoten met METROP Calgreen en mijn tuinbonen water gegeven.
22 april: Mijn aardappelen komen op. Ook mijn op 9 april gelegde capucijners komen op. Ik heb op de ontkiemde plantjes stroken plastic neergelegd want er zijn veel duiven enz. in de buurt die wel van een lekkere maaltijd houden.
Verder had ik thuis van vitrage een hoes gemaakt voor mijn nieuwe waterton.
Deze hoes dient als zeef tegen het vuil uit de sloot. Gebruik ik geen zeef dan raakt mijn blumat verstopt.
24 april: Ik heb vandaag alle in potten opgekomen aardappelen weer 'opgepot' d.w.z. ik heb de potten voorzien van een nieuwe laag grond toen de pot zonder bodem iets omhoog getrokken en de potten verder opgevuld met grond en de grond aangedrukt.
26 april: Een mooie zonnige dag. Vandaag heb ik alles, binnen en buiten, water gegeven. Ook buiten is de grond erg droog.
Achter kas 1 aan de slootkant heb ik het worteldoek opgerold zodat alle neusjes enz. op een hoop kwamen en toen netjes opgeveegd.
De gootjes van kas 1 schoongemaakt ziet er weer netjes uit.
28 april: Vanmiddag heb ik de spinazie in kas 2 geoogst en de kas gelijk klaargemaakt voor mijn tomaten.
Een stukje van het weiland, met een heggeschaar met lange stelen, kort geknipt. Dit klusje houd je niet lang vol je armen gaan erg zwaar aanvoelen.
29 april: Het was vanmiddag echt tuinweer. Ik heb alle aardappelen in pot opgepot. Dit moet ik nu nog één keer doen.
Daarna heb ik mijn zelf gezaaide vleestomaten in kas 2 uitgepoot.
In kas 1 zag ik tot mijn verbazing een bloemkool met een doorsnede van 10 cm. Gisteren heb ik deze echt nog niet gezien. Ik heb gelijk de kool met een blad afgedekt.
30 april: Vandaag de laatste spinazie geoogst en het bed gelijk weer klaargemaakt voor de volgende ronde.
Mijn 2e bed tuinbonen is ook weer onkruidvrij en in kas 2 de tomaten water gegeven.
In kas 1 heb ik de buitenste grote bladeren van mijn spits- en bloemkool eraf geknipt.
Die zijn overbodig maar neemt wel de voedingsstoffen en water van de plant weg.
Nu heeft de kolen meer kans voor betere ontwikkeling. De spitskolen heb ik met METROP Calgreen gespoten.
De linkerkant van kas 1 is gewied en alsof het nog niet genoeg was heb ik buiten wat radijs, selderij en broccoli gezaaid.